PIFI: Promote inclusion, fight intolerance – Beszámoló a ciprusi “Dione Youth Organisation” ifjúságsegítőknek szervezett kurzusáról

Öt ország öt geopolitikai helyzet

Az Erasmus program keretén belül egy kifejezetten nagy aktualitással rendelkező témában szervezett tréninget a Ciprus szigetén működő Dionea egyesület ifjúságsegítők részére.- Erasmus+ 2022   KA 153-YOU-7 2185BBF.

Öt országból gyűltünk össze résztvevők, hogy az inklúzió és tolerancia jegyében a migráció kérdéseiről beszélgessünk. Egyiptom, Örményország, Németország, Magyarország, Spanyolország képviseltette magát. Öt geopolitikiailag igazán izgalmas helyszínről jöttek a résztvevők, hogy a modernkori népvándorlás jelenségéről valamilyen mélységben beszélgetni tudjunk, illetve egy manual-t, egy kéziratot szerkesszünk meg a közösen feldolgozott információkról és tapasztalatokról.

A jelen beszámoló írója a pszichológia terepén képződött és még élénken emlékszik a szociálpszichológia berkein nyert tanulságokra, így arra a megállapításra is, hogy az intoleranciának a negatív sztereotípiák ágyazzák meg az alapot. A szociálpszichológia által leírt jelenség, vagyis a sztereotípiák “igazság magját” a résztvevő nemzetek képviselői igazán szépen képviselték. Nagyon izgalmas volt ismerkedni a résztvevőknek az országukra jellemző kulturális jegyekkel. Mi, a magyar résztvevők sem voltunk kivétel a kulturális jegyeink reprezentálása, bemutatása terén Szerény megfigyelésem szerint ez sajátos humorunk és az étkezés terén nyilvánult meg. Az ebédek  és vacsorák finom mediterrán fogásait a svédasztalos feltálalásnak köszönhetően eltökélt stratégiával ettük végig, mintha feladatot, kötelességet teljesítettünk volna. A spanyol fiatalok folyamatos mókázása és oldottságával szemben az egyiptomiak finom tartózkodása, a németek öntudatos viselkedése és véleményük erőteljes kinyílvánítása mind egyedi színfoltja lett a programnak.

A tréningen több szempontból is igyekeztünk a migráció jelenségét megvilágítani. A jelenkori népességmozgás egyre fokozódó súlyú kihívást jelent, ezért fontosnak tartom, hogy a migrációt létrehozó és mozgató  modernkori  jelenségeket a maguk valós súlyával ismerjük meg. Egy olyan nézőpont bevezetését vetettem fel egy rövid prezentáció erejéig amiben az evolúciós tényezők és a klímaváltozás könyörtelen mozgató ereje is helyet kapott.

Számomra meglepő tapasztalat volt, hogy a klímaváltozás szerepe nem volt lényegesen jobban kikerekítve. A migráció jelenségét övező nézőpontok és értelmezések kellően árnyaltak kell hogy legyenek, hogy a folyamatot a maga valóságában tudjuk látni.

A kávészünetek, illetve  az ebédek és vacsorák ellazultabb légkörében beszéltünk meg olyan szempontokat, amire nem volt lehetőség a tréning menetében. Az ehhez kapcsolódó gondolatok tömörebb megfogalmazása az, hogy az emberi faj az evolúciója során mindig is kereste a megélhetését legjobban támogató környezetet. Az Afrikából elindult jégkorszak előtti kirajzásnak köszönhető, hogy Európa benépesült. Az eltelt időszak újabb kihívásokat görgetett a különböző népcsoportok elé, akik eddig viszonylag tűrhető feltételek között igyekeztek megoldani életüket Európa közelében. Az elmúlt pár évtizedben érzékelhető környezeti változások ( amibe most a polgárháborús helyzetet nem számolom bele)  olyan nyomást jelentenek, ami valószinűsíti, hogy a migráció egy fokozódó jelenség lesz.  A humánus megoldások kidolgozása emberi kötelességünk, mert ez nem csak egy probléma kezelése, hanem lehetősége is egy közös gyümölcsöző jövőnek.

 

készítette: Békefi Róbert / tanácsadó szakpszichológus

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük